Din ekonomi mellan jobben

Om du avslutat en anställning och väntar på att börja på nästa har du ramlat mellan stolarna. Och räkningarna ska fortfarande betalas. Det gäller att hålla ekonomin flytande och inte dra på sig onödiga skulder och betalningsanmärkningar. För att överleva övergången finns det flera möjligheter.

A-kassa

Om det är ett längre uppehåll mellan anställningarna kan du ansöka om att få ut din A-kassa. Om du har betalar in A-kassa i mer än 12 månader har du rätt till full ersättning vilket brukar vara 70-80 % av lönen upp till en viss summa. Handlar det bara om en månad eller två kan det vara svårare eftersom det finns karensdagar på A-kassan. Har du blivit uppsagd är det färre karensdagar, runt en vecka. Om du avslutat anställningen själv kan karenstiden vara upp till tio veckor!

Snabblån

Du vet redan att pengar kommer att komma in på kontot om några veckor eller månader. Du har en stabil ekonomi sedan tidigare och behöver bara klara dig genom övergången. Då kan snabblån vara nåt för dig. Via sajter som FairLån kan du jämföra olika snabblån och se vilka villkor och räntor du får. Var beredd på att få den högre, effektiva räntan om du har betalningsanmärkningar. Läs alltid villkoren innan du bestämmer dig och studera deras låneexempel för att se hur mycket extra du betalar tillbaka i ränta för att beviljas lånet.

Låna av familjen

Ett annat alternativ är att låna av föräldrar eller vänner för att komma vidare. Har du väldigt dyra räkningar såsom bo- eller billån är det inte mer än rätt att upprätta ett avtal mellan partnerna och även erbjuda att betala en liten ränta när du väl betalar tillbaka. Pengar kan vara problematiskt att prata om inom familjen, ett avtal gör det lätt att bestämma regler och vara säker på att man kommer att få tillbaka alla utlånade slantar.