Leverera till offentlig sektor

Det är en sak att förhandla om att bli en leverantör till ett annat företag eller organisation, men när man har att göra med offentlig sektor blir det en helt annan situation. Reglerna i EU säger att offentlig sektor måste ge alla som vill en likvärdig chans att tävla om ett kontrakt och det betyder att man måste jobba med lite mer specifika metoder.

Allt börjar med ett förfrågningsunderlag. Detta är den annons den upphandlande myndigheten skickar ut. Dessa annonser går att hitta på en rad olika platser men för exempel kan man bland annat gå in på Offentliga upphandlingar. När man går igenom ett förfrågningsunderlag kan det vara en bra idé att titta på tidigare exempel av både förfrågningsunderlag och upphandlingar. Som offentligt material ska man alltid få kunna se dessa.

När man har all information man känner att man behöver är det dags att gå vidare till nästa steg: utforma ett anbud. Detta är det mest kritiska stadiet av processen och har inte utrymme för misstag. Här gäller det då att skriva hur man kan uppfylla förfrågningsunderlaget och till vilket pris. Så fort man lämnat in ett anbud kan man inte göra något annat än att vänta på svar om man fått kontraktet eller inte. Med tanke på vikten av detta och att man endast har en chans per upphandling att göra det rätt är det inte undra på att många företag väljer att ta en experter för detta. En firma som arbetar med att hjälpa andra företag med att skriva anbud är Magnus Josephson. På deras sajt kan man läsa mer om vad denna hjälp innebär.

Även om upphandlingar, förfrågningsunderlag och anbud allt är offentlig material kan man begära sekretess för vissa känsliga uppgifter så länge man kan ge rimliga krav varför dessa inte borde lämnas ut med alla andra uppgifter. Det finns dock inget krav på den upphandlande myndigheten att hemlighetshålla dessa uppgifter.

När den upphandlande myndigheten offentliggör vem de har valt att ge kontraktet till påbörjas en period där andra företag som medverkat i upphandlingen att överklaga beslutet. Enligt statistik är det omkring 6,5 procent av alla upphandlingar som överprövas. När denna period är över är det dags för det vinnande företaget att skriva kontrakt med den upphandlande myndigheten.

Omkring 70 % av alla avtal gäller mellan 3-4 år, men kan mycket väl innehålla optioner till förlängning. Men kontraktet kan fortfarande avbrytas om det vinnande företaget inte kan leverera enligt avtalet eller gör förändringar som att höja priset mer än vad som är skäligt och utan grunder.