När är det rätt att låna pengar till företaget

Det kan finnas många anledningar till att låna pengar till ditt företag. Och lika många olika sätt att göra det på. Precis som när det gäller din privatekonomi så gäller det att noga planera inför ett lån till företaget. Är det nödvändigt?

Behöver du pengarna just nu eller kan du vänta ett tag och bygga kapital organiskt? Kommer du ha råd med amorteringar och ränta? Se också till att inte hoppa på första bästa låneerbjudande utan gör en ordentlig research för att se vad marknaden erbjuder. Ofta går det att spara pengar genom att ställa olika låneföretag mot varandra även för företag.

Expansion eller investeringar

Om du ser en möjlighet att expandera ditt företag genom att till exempel göra ett förvärv eller investera i en ny maskin så är det ofta nödvändigt att finansiera det genom att låna pengar. Här är begreppet ROI, return on investment – avkastning, det centrala och det du måste räkna på för att se om det är värt det. Det du köper måste betala sig över tid. Om du skaffar en maskin som kostar en miljon kronor, håller i ett år och ska betalas med 20 procents ränta måste du tjäna över hundratusen kronor i månaden på den för att den ska vara lönsam.

Lösa kortsiktiga ekonomiska svårigheter

En annan sak som blivit aktuell i samband med att coronakrisen slagit hårt mot Sveriges företag är att behöva låna pengar för att kortsiktigt finansiera verksamheten. Det här är givetvis ingenting du ska göra utan eftertanke, utan bara när det verkligen behövs. Det kan också vara aktuellt för företag som har utgifter året om men säsongsbetonade intäkter. Även här är det viktigt att se till att få så bra villkor som möjligt på lånet. Ta gärna hjälp av någon form av låneförmedlare, som till exempel jämförelsesajten A5. De samlar alla lån på marknaden och gör att det blir lätt att jämföra dem och ansöka om det bästa.